Sunday, October 30, 2011

.going by the book.

kadang-kadang benda tu tak seperti yang kita lihat. tak sama dengan ape yang orang lain rasa dan hasil darinya juga berbeza. tetapi pendapat ni tak boleh juga disokong peribahasa lama "buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat". bukan hendak melawan ketentuan. jangan masuk situ. bukan hendak bersoal jawab mengenai dosa pahala. hanya lihat politik manusia dan cara mereka berfikir. tetapi kita bukan sekular. agama dan hidup tu selari kan?

contoh terdekat dan tercapai; kita tegur murid tidak mahu pakai stoking, buat bising, hisap rokok dan tidak siapkan kerja rumah tetapi kita pun tidak ikut peraturan memakai kasut bertutup, bersembang di perhimpunan, hisap rokok di tandas dan tidak menyelesaikan tugas bertulis. songsang sungguh.

sejak meniru semasa ujian jawi sekolah rendah, teman sudah tidak lagi meniru semasa peperiksaan atau kuiz di universiti (maaf fadilah!). sepanjang ingatan la ;p lepas dah baligh, konsep betul salah jatuh lebih berat. berbalik kepada perasaan yang kome rasa tu. kome tidak rase ke? atau klasifikasi dan tahap menipu tu dianggap sedikit berbanding menipu yang lain jadi ianya dibolehkan? banyak betul persoalan.

sepanjang perjalanan hidup ni dan kekuatan ingatan yang ade, setiap kali teman go against the book, pasti kantoi. ambil la contoh ape pun. masa belajar dulu, bekerja sekarang. semua pasti tidak berjaya. mungkin kome kata sebab teman tak pandai nak tutup. tetapi teman tidak pula lihat begitu sebab kadang-kadang buat bersama rakan yang sudah handal juga. therefore....what i feel is, Allah swt always protect me from doing anything that is wrong, whether they are man-made rules or by Him. bila tahu yang teman tak boleh selamat bila berbuat salah, tidak la kita nak ulang semula benda tu.

jadi, kome baca buku lain dari teman ke?

perlu ke teman baca buku kome?

.
.
.
thank you for reading!

5 comments:

Fellow said...

1. aku suke between the book and the logic. kadang2 pengalaman pun membantu utk aku membuat keputusan. what matter is the consequence..what will happen if you take the hi road,or what happen if you take the detour,will it be more interesting? or u will end up in some sort of deep and depressing hole? dan aku rasa,buku panduan tu sama je,tapi cara pemanduan setiap orang berbeza beza.

"live your life with your own way,its your life anyway"

pendapat aku je ni..-.-"

syitah said...

hello there fellow,

action vs consequence. behavioral conditioning. mungkin kene sambar kilat baru berhenti. tapi mungkin "hey, i'm still alive" dan terus buat lagi.

Fellow said...

yeah,but if lepas kene sambar kilat,kene la kaji kenapa di sambar kilat? mcm einsten ckp, "u'll never get different result using the same method" or sumthing like that..so, if "hey,i'm still alive and lets get struck by lightning again!" that's kinda stupid..haha..

senang cite,ape2 pun berbalik kat kite.nak berjaya ngan menipu?against the book? tapi end up sebenarnye kite menipu siapa?diri sendiri?adekah kite puas?puas dgn kejayaan dunia saje ke?mcm mana ngan keberkatan tu plak kn?

syitah said...

..........star-struck jap,
omg omg fellow baca blog aku!.................. ;p

yup, that's more or less my point. tapi klu dah duk di situasi yg membuatkn kene sambar kilat, they ain't that smart nak fikir 'knp aku kene sambar' la kan..?

mak bapa, ustaz ustazah duk ajar and tegur tapi klu diri sendiri tak terima and amalkan..tak jalan juga. baik buruk mula dgn individu tu sendri..

"to be, or not to be..that is the question!"

lagi satu stuju,
"buku panduan tu sama je,tapi cara pemanduan setiap orang berbeza beza." cey! ;p

fellow said...

Haha..jgn nak star struck sgt..saje,suke membaca dn melihat otak orang lain berfikir. :p

Totally agree. To be or not to be,to do or not to do.ur choice.janji panduan tu ada.jgn membuta tuli.nnt buta mata dan hati.choiiii!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...