Thursday, February 17, 2011

.a'famosa resort, day 1.

okay mari sambung cite pasal cuti-cuti malaysia kami berdua yang bermula dengan entri ini. tak leh la kata anak-beranak sebab takde anak lagi hu. insyaAllah ade rezeki kami nanti :) doa-doakan ye wahai pembaca.

kami bertolak awal pagi, sampai lebih kurang zohor rasanye. untuk masuk resort ni ade sistem pas yang dapat bantu mencegah kes curi kereta. sampai terus check-in walaupun deme kata masuk pukul 4. alhamdulillah tengok bilik kami dah kosong dan dihouse-keepingkan. masuk la dengan ceria.

.makcik mane ntah dalam frame ke empat itu.

senang nak ingat nombor bilik dan kami dapat groundfloor. abah suka la kalau dapat bilik ni, buka langsir terus nampak kereta kat parking area. malas pusing jauh ikut lobi, terjun ikut balkoni pun boleh. resort ni ade juga villa dan condo tapi kami ambil hotel je la yang sesuai dan termampu. kalau villa sesuai untuk keluarga, siap ade kolam renang. rujuk harga di sini kat website a'famosa resort.

lepas angkat beg-beg susun dalam bilik, kami pun solat dan tukar ke pakaian lebih selesa untuk ronda-ronda resort ni. mula-mula naik kereta duk tinjau dari hujung sini sampai hujung tanah sana. 520-hectares of fun and relaxation! patah balik ke hotel dan turun jalan kaki pula.

.first frame leh tengok aktiviti ape boleh buat.

banyak lagi aktiviti; archery, golf, horse riding, four-wheeler race etc. kami tak sertai pun semua tu. sibuk nak bermandi-manda je esoknye yea yeah! bila lagi nak guna baju renang muslimah tu kan eheh. sekali je di teluk bayu penang cuti lepas. di entri seterusnya teman cite pasal water world pula ek.

.told ya i love the deco ^__^.

kenapa kami tak masuk water world atau the carnival atau the safari hari kami tiba ni? sebab rate nak masuk dikira untuk satu hari. rugi la masuk setengah hari dan lagipun, setiapnya dibuka pada dan hingga masa tertentu sahaja. contohnya, carnival dibuka mula 6.00 petang dan berakhir 12.00 tengah malam. persembahan/pertunjukkan pun ditetapkan pada masa tertentu.


waktu ni dah lewat petang nak masuk maghrib. kami ke arah kiri hotel pula. bangunan tengah tu ialah restoran dan cafe. tempat conference pun ade. kami ke situ untuk sarapan sahaja. untuk makan petang dan malam kami ke luar resort. jimat dan leh jelajah makanan di alor gajah ni.

.satay + soto + nasi goreng usa = yummy!.

hubby googled for the best food in alor gajah and this place came up, satay! so we gps ourselves here. it was in medan selera pasar menggong, 4.6km dari resort. little that we know, the best kuih udang in melaka is also here! but that is for another entry. the food is superb. the satay is smaller than satay kajang samuri of course kat mane-mane pun but sweeter. the owner said he only uses local livestock. others use imported ones so it ain't as good as his. harga dia 50 sen je secucuk. soto dan nasi goreng usa tu dari kedai sebelah. pun sedap!


dah makan, ronda-ronda pekan alor gajah. balik, nonton televisyen. golek-golek, tidur. can't wait for the next day!


entri seterusnya cite pasal rate, water world, carnival and food!
.
.
.
thank you for reading!

2 comments:

tarmizisim said...

rase2nye kenei mkcik tu... he he..

tapi apasal mana pegi pun nampak lengang jer? kome sewa satu blok hotell tu ke....???

syitah said...

masa kami smpai, ramai still kat water world or safari kut..

kami je duk nyibuk tngkap gambar kwsn lain ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...