Monday, May 9, 2011

.murid terpilih cikgu doakan.

pelik sikit pemilihan tarikh untuk penilaian kendalian sekolah rendah pertengahan tahun ni. cuma hari isnin saja berlangsung kertas pendidikan islam/jawi/bahasa arab untuk tahap 1 dan 2.

“teacher ni..tak tau bahasa arab tapi masuk masa bahasa arab”

T____T   *kecik hati*   "teacher masuk sebab ikut jadual kelas macam biasa la!"

maapkan teacher. subjek bahasa arab takde la masa teacher sekolah rendah. jawi teacher boleh la juga eheh.

hari-hari berikutnya untuk tahun lima dan enam sahaja. minggu bermula 23hb mei barulah semua subjek lain untuk tahun-tahun lain. pelik kan?

minggu ni pun sibuk dengan perancangan perlaksanaan sambutan hari guru ho yeah! tahun lepas ade red carpet guna tikar getah hehe. tahun ni pun mungkin ade. segan deh mau jalan. dah la last year takde partner demmit. tahun ni kene chop partner cepat!

berkaitan tajuk…..teman rindu dengan seorang murid pintar, beradab, sejuk perut ibu mengandung yang sudah berpindah ke kelantan. kalau murid lain datang depan tanya soalan dan teman layan macam biasa, dia akan merajuk, minta perhatian dan buat andaian.

“oooowh..teacher suka kat ***** ek”.

the same one who asked me to marry his brother. oh, a year to late ;p

yang terlentok di belakang tu pun teman rindu.
tapi tahun ni tak mengajar tahun 2.

 .
.
.
.

last year, for teacher's day, he gave me this ^__^



when i held it in my hand, i just wanted to go and give him a big hug. but i unwrapped all the gifts at home you see. esok paginya dah suam-suam kuku la rasa teruja dan terharu untuk memeluk itu hoho. gembira terima hadiah yang sederhana, ukharawi dan memuhasabahkan diri ini. he loved me that much kan? :) past tense sebab tak tau dia ingat lagi ke tak teacher dia nih haha.

setiap kali solat teacher doakan untuk murid-murid teacher. moga Allah swt makbulkan :)

tahun ini rasanya tidak teruja kalau terima hadiah lain haih...bukan tak berterima kasih atau nak lebih. tapi mengenangkan (cey pilihan perkataan) perangai murid-murid tahun ni, rasanya mereka bagi hadiah sekadar hiasan. tidak rasa dihargai pun semasa sesi pengajaran dan pembelajaran. niat mereka, wallahualam. what’s the point of all the gifts and sweet-talking kalau perangai hancus masa belajar sama-sama? retorik, jangan jawab.

tapi kalau ade murid teman baca ni, sila jawab.
kalau ade murid teman baca ni tapi tak pernah bagi hadiah,
sila bagi hadiah tahun ni then boleh jawab.

.
.
.
thank you for reading!

4 comments:

Yati said...

Adik mcm mak gak...p sek mana musti ada murid yg mengajar kita sesuatu....i loved these kind of students.
Alhamdullilah....maybe we too had touch their heart in our own way.
Doakan terus yg terbaik utk semua murid kita...Ganjaran hanya dari yang Maha Melihat.

*fatheeha* said...

baeknye student tuh....terharu baca entry ni

tarmizisim said...

waaaaaaa.... since abh bukan cikgu, abh tak bole la nak komen dari kacamata seorang cikgu... tapi sebagai seorang murid, abh pun ada cikgu peberet yg rase rugi sangat bila beliau berpindah.. pun tak upaya nak hadiahkan apa2 masa tu... tapi ingatan masih kuat.. terima kasih kepada semua guru2 dari SKMN, SMI Ipoh, SMTKL, PUO & UTM...cuma Allah sahaja yang mampu memberi ganjarannya..

syitah said...

mr yue kam chuen aka rambo!

^__^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...