Thursday, June 16, 2011

.rezeki dan ujian.


buat apa lagi masa cuti kan?

^____^






babysitting

weddings

housekeeping

minggu pertama cuti duduk seorang di sungai batu tanpa suami yang perlu menghadiri kelas. hilang bantal peluk sementara terubat dengan kehadiran si kecil hamtaro yang gebu lagi comel perlu disusui dan dimanja dan mak abah yang melayan itu ini makan itu ini sehingga orang lain kata wah syitah ko leh join persatuan. baiklah.

teruja mau jaga hamzah sebab lama tak main, peluk, cium dia. tapi sampai hari kedua babysit hamzah dah rasa okay cepatla opah mandi, maksu malas mau kejar hamtaro merangkak laju. atau hamzah, stay! main dengan toys ni je jangan gerak-gerak okay. atau lepas minum susu ni hamzah tidur ye. tidur lama-lama sikit tau, maksu nak online main neopets ni. hamtaro datang sebab nak prektis kurang bermanja dengan mama dengan abah dia sebab kena hantar pada nanny dah. cemburu pula dengan pengasuh hamzah, dapat peluk cium my hamtaro huh!



picnic!

kemudian bercuti di taman koperasi pula. yeay! mei mei penuh beg macam cuti sebulan eheh. pun dah lama tak main, peluk, cium adam, damia and alisya. huu sian alisya tak boleh interprem lagi kali ni. merasa babysit adik-beradik ni beberapa hari. mencabar juga melayan karenah adam yang akan moody bila petang dan merajuk terus teringat mama dan abah. damia akan sama ada merajuk sama atau buat dek je kat along dia hehe.

pergi berkelah idea ibu. first time kut teman pegi pantai ni ;) pagi kami siapkan nasi lemak, sambal telur, sardin, ikan masin, bihun goreng, nugget dan krabby patty untuk adam. krabby patty adam ialah hash brown ^____^  ambil mak chaq and off we went to pantai merdeka! berhenti beberapa kali sebab adam sejuk lantas errr perlu berhenti.

and more food bila balik penang pada hujung cuti ;)


kesimpulan entri kali ini ialah, 
i've gained a whole other level of respect and sheer admiration 
to mothers everywhere, single mothers especially.

a shout out to mak, ibu, kak yana and kakcik!
woot woot!
and all the support and help mothers get from fathers!
woot woot!

i do hope that i can be a good mother
to my children, when the time comes :)
and you better be a good father too, dear hubby! ;p

Dari Aisyah r.a katanya:”Seorang wanita datang kepadaku membawa dua orang anaknya, meminta makanan. Tetapi tiada apa yang boleh didapatinya daripadaku ketika itu selain daripada sebiji kurma, lalu kuberikan kepadanya. Kurma itu dibahagi dua dan diberikannya kepada kedua anaknya itu, dan ia sendiri tidak memakannya. Kemudian ia berdiri dan terus pergi. Setelah Nabi s.a.w datang, aku ceritakan hal itu kepada baginda. Sabda baginda s.a.w, “Sesiapa mendapat cubaan kerana beberapa anak daripadanya, maka semuanya itu akan menjadi dinding baginya daripada api neraka.” (Bukhari)


p/s: tahniah pada rakan-rakan yang baru menimang cahaya mata dan yang menghadapi dugaan ketika baru hamil ni, bertabahlah! :)

.
.
.
thank you for reading!

2 comments:

Faiz said...

haa.. baru tau macamana letih jaga baby.. haha.. org dtg pelok2, ciom2, main2, lpas tu balik.. mmg la syok.. deme tak rase mcmana baby merengek takmau tido.. haha..

tapi kan syitah, sbenarnye seronok.. mmg la letih sikit.. tp kalau dah biasa, ok je..

last week kan qaid kene demam campak.. so mak mertua sy dtg la umah jaga.. balik rumah, tgk dia dah siap mandi, dh makan, dah salin baju semua.. esok pagi siapkan diri je nk pegi keje.. tak payah salin pampers, mandikan, anta pegi nursery..

baru 2-3 hari mcmtu, sy dah rase, ish, tak cukup masa la dgn qaid.. x puas main dgn dia.. haha.. sekejap sangat masa dgn dia..

so, despite of kadang2 dia dok merengek or nk kene teman dia main, sy ngan yanie ckp, takpelah.. dah berapa jam dia takde dgn kite.. layan je la.. nnt kite jugak yg rindu.. :)

syitah said...

tadi tgh siapkan lesson plan, tiba2 teringat hamzah..

sambung buat keje sambil video hamzah tgh main and nangis terpasang depan buku ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...